(foto: Aart Aalbers)
Het was een eer dat professor Herman Wijffels zich bereid verklaarde op 5 oktober naar het Koetshuis van Kasteel Prattenburg te komen om daar een lezing te houden. De spreker, die zijn lezing van begin tot eind uit het hoofd deed, bleek een begenadigd verteller te zijn. Zijn gehoor, dat in groten getale gekomen was, zat van begin tot eind geboeid te luisteren.
De lezing had de inspirerende titel: "Waarom gebeurt er wat er gebeurt? Een beschouwing over enkele actuele maatschappelijke trends en achtergronden daarvan".
De heer Wijffels sneed allerlei aspecten van de hedendaagse maatschappij aan, zoals bijvoorbeeld de tendens onder de bevolking om afscheid te willen nemen van de gevestigde orde, omdat deze manier van leven niet past in de 21ste eeuw. Door de nieuwe technieken, die het mogelijk maken per direct te weten wat er overal in de wereld gebeurt, is een mondiaal bewustzijn ontstaan. Vertrouwde manieren van werken zijn door nieuwe technische ontwikkelingen achterhaald. De grote stromen vluchtelingen tasten ons gevoel van geborgenheid aan. De vluchtelingenstroom, aldus professor Wijffels, is een koekje van eigen deeg. De geschiedenis laat zien dat er door westerse landen grenzen zijn getrokken, die dwars door stammen en bestaande landen heen lopen. Het gevolg is instabiele staten waardoor dictaturen zijn gevormd. Door de aanwezigheid van olie in landen als Irak, Iran en Syrië zijn tegenstrijdige belangen ontstaan, die onrust en oorlog tot gevolg hebben. Alleen door te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen kunnen we een eind maken aan deze ellende. Nadat mevrouw van Asch van Wijck de spreker hartelijk bedankt had, gingen de toehoorders onder de indruk van dit boeiende betoog weer huiswaarts.